Welcome to Our Website

Dolar Sahiplerine Soğuk Duş: Merkez Bankası’ndan 18 Yıl Sonra Bir İlk

AKP’nin arka kapı müdahaleleri nedeniyle Türk lirasında yaşanan tarihi değer kaybını önleyemeyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yürüttüğü hatalı para politikaları nedeniyle döviz rezervlerinin tamamının kaybedilmesine neden olmuştu.

31 Mart sonrasında dip seviyelere inen net döviz pozisyonunu toparlamak için döviz alımına başlayan TCMB, son bir hafta içerisinde yapmış olduğu 10 milyar dolarlık net alım ile dikkatleri üzerine çekti.


18 YIL SONRA REKOR ALIM

30 Nisan 2023 günü yapılan 3.3 milyar dolarlık alım, son 18 yılın en yüksek ‘tek günlük alım’ rekoru olarak kayıtlara geçerken, Merkez Bankası, 15 Şubat 2006 tarihinde yapmış olduğu 5.44 milyar dolarlık net alım hamlesinin ardından Türkiye tarihinin en yüksek günlük döviz girişini gerçekleştirmiş oldu.

Merkez Bankası’nın peş peşe yaptığı ciddi alımlar, yatırımcılarda “Yabancı para girişi hızlanıyor mu?” sorularına neden olurken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in parasal sıkılaşma sürecinden taviz verilmeyeceğini belirten açıklamaları ve ABD’de gerçekleştirdiği fon yöneticileri toplantılarının ardından Türkiye’ye sıcak para girişinin hızlanarak artacağı düşünülmekte.

KKM’Yİ SIFIRLAMAK İÇİN DÖVİZ ALIMLARINA DEVAM EDİLECEK

Yüksek faiz oranları nedeniyle, Türkiye’ye giriş yapan paranın uzun vadeli yatırımlardan ziyade tahvil ve borsa alanına yoğunlaştığı belirtilirken, TCMB söz konusu alımlar ile düzeltmeye başladığı net döviz pozisyonunu yıl sonuna kadar devam ettirme gayretinde.

Bakan Şimşek, geçtiğimiz aylarda yapmış olduğu açıklama ile TCMB’nin ani kur artışlarını baskılamak için hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına son vermek için döviz biriktirmek zorunda olduğunu belirtmişti.

Merkez Bankası, bu hafta yaptığı açıklama ile KKM nedeniyle geçtiğimiz yıl 818,2 milyar TL zarar edildiğini belirtmiş, ekonomi yönetimi Hazine’ye ağır yük getiren uygulamanın yıl sonuna kadar tasfiye edileceğini duyurmuştu. Bu hedef doğrultusunda yapılan döviz alımları ile, halihazırda 70 milyar dolar seviyelerine kadar eriyen KKM’den tasfiye sürecinin tamamlanması ve çıkış sürecinde yeni bir kur krizinin yaşanmasının engellenmesi planlanıyor.

DOLAR KURUNDAKİ DÜŞÜŞLERİN SEBEPLERİNDEN BİRİ

Türkiye’ye yönelik son haftalarda artış gösteren yabancı kaynak girişi, beraberinde dolar/TL paritesinde aşağı yönlü hareketlerin yaşanmasına neden oldu. Birikimini dolar olarak muhafaza eden yatırımcılar, dolar kurundaki artışların devam edip etmeyeceğini merak ederken, Merkez Bankası’nın Piyasa Beklenti Anketi’ne göre dolar kurunda son haftalarda yaşanan düşüşler, ilerleyen haftalarda tersine dönecek ve dolar kuru yıl sonuna kadar 40 TL’yi aşacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir